Yüksekte çalışmak Nedir?
İş Sağlığı ve Güvenliği yönetmeliğine göre; “Zemin ile seviye farkı bulunan ve düşme durumunun sonucunda yaralanma ihtimalinin ortaya çıkabileceği her türlü alanda yapılmakta olan çalışmalar yüksekte çalışma olarak kabul edilmektedir.” Şeklinde bir tanımlama yapılmıştır.
Herhangi bir insanın adım atarak ulaşamayacağı seviye farkı yüksek olarak kabul edilmektedir. Yüksekte çalışmak da bir kişinin bulunduğu seviyenin üzerinde, sağlık ve güvenliğini tehlikeye atacak durumları ortaya çıkaran çalışma şeklidir. Bir insana ait denge noktası 2.bel omur bölgesidir.
Buna bağlı olarak da literatürde bel hizasını geçen yerler yüksek olarak kabul edilmektedir. Eğer omuz ve göz hizasından daha yüksek bir alanda çalışmanız gerekiyorsa, bu çalışma ortamı artık çalışacak olan kişi tarafından tehlikeli ve riskli bir iş anlamına gelmektedir.
Yüksekte Çalışma Eğitiminin Amacı
Plaza, avm, gökdelen gibi binaların temizliği, çatı çalışmaları gibi yüksek yapılarda çalışan personellerin güvenliğini arttırmak ve minimum risk ile çalışmalarını sağlamak adına yüksek çalışma eğitimleriverilmektedir. Yüksekte çalışan personellerin, güvenli bir şekilde çalışabilmeleri için uygulamaları gereken metotlar bulunmaktadır.
Bu metotlar hakkında bilgilendirilmeleri, yüksekte çalışırken kullanmaları gereken ekipmanların en doğru şekilde kullanımı, bu ekipmanların bakımı ve ortaya çıkma ihtimali olan tehlikelere karşı davranış biçimleri hakkında verilen eğitimlerdir.
Yasal Olarak
Yapı İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetmeliği Ek-4 Yapı Alanları İçin Asgari Sağlık Ve Güvenlik Şartları, A Bölümü (Yapı alanındaki çalışma yerleri için genel asgari şartlar) Yüksekte çalışma kısmının 2. Maddesi, G bendinde; Yüksek çalışma alanlarında çalışan kişilere, yüksek çalışma ile ilgili tehlike ve riskler konusunda bilgilendirme yapılarak gerekli eğitimler verilmelidir. Şeklinde bir ibare bulunmaktadır.
Ülkemizde ölümlü kazaların yüksek bir oranı maalesef ki inşaat sektörlerinde meydana gelmektedir. İnşaat sektöründe meydana gelen ölümlerinde yüksek kısmı yüksekten düşmek şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu tip ölümle sonuçlanan iş kazalarını minimum seviyeye indirmek ve ortadan kaldırmak amacıyla yüksekte çalışma eğitimi mutlaka verilmek zorundadır.
Yüksekte çalışan personellere verilen eğitimlerin içeriği genel olarak şu şekilde olmaktadır;
Yükseklik ile ilgili tanımlamalar,
Yüksekte çalışma ile ilgili kurallar,
Yüksekten düşmeye neden olabilecek faktörler,
Yüksekte çalışmada ortaya çıkabilecek riskler,
Yüksekte çalışmada risklerden korunma yöntemleri,
Risklerden kişisel ve toplu korunma yöntemleri,
Tehlikeli ve güvensiz durumlarda alınabilecek önlemler,
Merdiven, korkuluk, iskele gibi yüksek çalışma ekipmanları hakkında bilgilendirmeler,
Yüksekte çalışırken, çalışma ortamına göre kullanılması gereken teknik malzemeler ve kişisel koruyucular,
Yüksekte çalışma uygulamaları ve ilgili güvenlik ve sağlık işaretleri.